1998 Eurovision Song Contest

Az 1998-as Eurovíziós Dalfesztivál sorban a negyven harmadik és egyben az eslő, amely Brimingham rendez. A helyszín a briminghami National Indoor Arena volt.

1998 Eurovision Song Contest
Kép: eurovision.tv

Résztvevők:

Így már világossá vált, hogy az olasz RAI nem indít újabb indulót versenyre egészen 2011-es visszatérésig. Visszalép Oroszország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Dánia és Izland. De visszatérők is akartak, amely Belgium, Szlovákia, Finnország, Izrael, Volt Jugoszláv Köztársaság Macedónia és Románia.

Magyarországot Charlie képviselte a Holnap már nem lesz szomorú című dallal.

Nagyobb média figyelmet kapott Dana International, aki ő lett a dalfesztívál első transzszexuális és egyből győzni tudott, ezt 16 évvel később Koppenhágában Conchita Wurt ismételte meg, aki szintén transzszexuális beállítottságú. Dana Internationa később 2011-ben vett részt másodszorra, de nem jutott döntőbe.

Verseny:

A műsorvezetők Ulrika Jonsson és Terry Wogan voltak. Terry Wogan az Eurovíziós Dalfesztivál angol kommentátora volt.

Az 1998-as Eurovízió volt az utolsó, amely megjelent a zenekar, mert 1999-es versenytől kizárólag felvett digitális zenei alapon adták elő a saját dalukat.

Ez volt az első brit Eurovíziós dal, amely Diana hercegnő sajnos nem hallgathatott, mert 1997-ben autóbalest következtében elhunyt.

Nagy feltűnést okozott a német Stefan Raab által szerzett dal, amely a német Guildo Horn adta elő. A dal bizonyos pontján az énekes lement a színpadról a közösség soraiban, majd felmászott a díszletre.

A versenyen a technika is megtréfált ugyan is a spanyolok 0 pontot adott Németországnak, de valójában Spanyolország a német dalnak adta a maximális 12 pontot.

Magyarországon az MTV1 közvetítette élőben. A kommentátor ezentúl Gundel Takács Gábor és pont bejelentő Héder Barna volt.

Szavazás:

A szavazás az 1980-as módosított szabály alapján történt meg, amely a zsűri szóvívők növekvő számsorrendben osztotta ki a pontoka, így 1 pontot kapott a kevésbbé tetszet dal, mígy a maximális 12 pontot pedig a legjobban tetszett dal kapta meg. Az országok töbsége csak telefonos szavazást alkalmaztak, míg Magyarország, Románia és Törökország zsűri szóvívők közölték a pontokat. Héder Barna elnyerte a közönség tetszését, amely 12 ponttal jutalmazta műsorvezetőnőt. Nulla pontot kapott Svájc és Charlie 4 ponttal a 23 helyen végzett. A házigazda egyesült Királyság tizenötször lett a második, így az izraeli Dana International nyerte meg a Diva című dallal.