A 2003-as Eurovíziós Dalfesztivál sorban a negyvennyolcadik Eurovízió Dalfesztiál és az első amelyet Riga rendezett. A helyszín a rigai Skonto Hall volt.

Kép: eurovision.tv

Résztvevők:

Ukrajnával bővült a verseny mezőnye, de Szerbia és Montenegró, Fehéroroszország és Albánia csatlakozott volna, de az aktuális szabály nem engedte, így csak 2004-ben csatlakozhattak be.

Visszalépett  Dánia, Finnország, Litvánia, Volt Jugoszláv Köztársaság Macedónia és Svájc, míg Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Norvégia és Portugália pedig visszatértek.

Magyarország zsinorban ötödször hagyta ki 1999, 2000, 2001 és 2002 után. Luxemburg pedig tízedjére nem vesz részt.

Ez volt az utolsó verseny, amely kisesési rendszer volt érvényben, mert a 2004-es dalversenytől kezdve az elődöntős szabályt kezdték alkalmazni.

Ez volt az első ilyen eset, amely huszonhat dal versenyezett, legutóbb ez 2012-ben történt meg.

Verseny:

1991-es verseny után másodszor fordult elő az, hogy a korábbi dalverseny résztvevője volt a műsorvezető. Az egyik a 2002-es dalverseny gőztese, Marie N és a másik pedig a 2000-es dalverseny lett indulója Renārs Kaupers volt.

A verseny móttója a Varázslatos találkozás volt.

A legdurvább sztori az orosz t.A.T.u.-é volt, akik a dal verseny előtt is ismertebbek voltak Európában, de őket tartották eselyésnek is. A lányduó nem tartották megfelelően a próbák és a sajtótájékoztatók menetrendjét, ezzel nagy fej fájást okozva a szerzőknek. A dalversenyen a duót kifügyülték és ki is fújolták, így ez volt a második alkalom az 1984-es eset után.

Érdekesség az volt, hogy a belga dal kitalált (mesterséges) nyelven hangzott el. Az osztrák Alf Poier komikus formában osztotta meg a közönség véleményét.

A verseny történetében fordult elő az, hogy a pont tábla autómatikusan rendeződik, ez minden évben van így. A pottábla tetejére a legtöbb potot begyűjtő ország van, míg a tábla alján pedig a legkevesebb potot gyűjtő ország van.

Ezt a versen ugymint az előző négy verseny nem közvetítette az MTV.

Szavazás:

A szavazás az 1980-as szabály alapján folyt el, amely a zsűri szóvívők nökvevő sorrendben közlik a pontszámot. 1 pontot kapott a kevésbé tetszett dal, míg a maximális 12 pontot pedig a legjobb dal kapta meg.

Egyesült Királyság egy pontot sem gyűjtött be, így nullát kapott. Ez volt a harmadik alkalom hogy a házi gazda ország legrosszab eredményt mutatott 1958 és 1992 után, a házigazda Lettország öt pontot kapott és huszonnegyedik lett.

Szavazás izgalmas pontja az Oroszország-Belgium-Törökország csatározása volt, amely többszörösített potokat bezsebelve előzték meg egymást, de végül Törökország aratott győzelmet.

Ciprus először adott pontot, ráadásul nyolc pontot adott a vele konfliktusban álló Törökországnak. Először a ciprusi zsűri szóvivő a pontozás előtt az mondta, hogy "Európa, békét Ciprusnak!" és utána mondta ki, hogy "Törökország, nyolc pont".

A versenyt a török Sertab Erener nyerte meg a Everyway That I Can című dallal, amely ez lett Törökország első győzelme. Második lett Belgium és harmadik let Oroszország.