A 2004-es Eurovíziós Dalfesztivál sorban a negyven kilencedik dalverseny és egyben az első, amelyet Isztambul rendezett. A helyszín az isztambuli Abdi İpekçi Aréna volt.

Résztvevők:

Először vett részt Szerbia és Montenegró, Albánia, Fehéroroszország és Andorra. De Szerbia és Montenegró, Albánia és Fehéroroszország 2003-ban akartak részt venni, de az akkori szabály nem engedte.

Visszatért 25 év után Monaco, de az előző évet kihagyni kényszerült Volt Jugoszláv Köztársaság, Dánia, Svájc, Finnország, Litvánia és Finnország. Előzetesen jelezte a résztvételét a magyar MTV és a luxemburgi RTL, de határidő előtt Magyarország hatodszor, míg Luxemburg pedig tizenegyszer marad távol a versenytől.

1966 és 2000 után harmadszor fordult elő az, hogy az aktuális évben versenyő, akik a későbbi dalversenyen műsorvezetők voltak. A egyik a görög Szákisz Ruvász, aki két évvel később a 2006-os versenynek volt a házigazdája és a másik pedig a szerb Željko Joksimović, aki négy évvel később a 2008-as Dalverseny műsorvezetője volt.

Az EBU eltörötle az 1993-ban bevezetett kiesési rendszert és így az elődöntős rendszert kezdett alkalmazni. A döntőt csak egy elődöntő előzte meg, amely 2004. május 12-én tartották meg, míg a dötőt pedig 2004. május 15-én tartották meg. A döntőben az előző évben végzett eső tíz helyezett, a négy autómatikusan döntős ország és az elődöntő tovább jutói vettek részt.

Verseny:

Bevezették az egységes logót, amely írottan volt írva, hogy Eurovision és a "V" a szívet formáza, amely az országok zászlaja van benne. A logót egészen 2014-ig használták, így 2015-től a logó módosított változatát használják. A verseny mottója az Ugyanazon ég alatt volt, amely az Európa egységét jelenti.

Az Eurovíziós Dalfesztivál 2004 és 2014 közti logója

Az elődöntőben huszonkettő ország vette részt és mindegyik ország élhetett szavazati jogokkal. De Oroszország, Franciaország és Lengelország nem közvetítette az elődöntőt, így nem szavazhatot. Így az EBU olyan szabályzatot vezetet be, hogy az országoknak kötelező közvetíteni az elődöntőt és szavazni is kell, amely a következő években veztték be.

Az elődöntő végén a műsorvezetők közölték az a tovább jutó ország nevét. Az elődöntői pontot a döntő után közölték.

A résztvevő országokon kívül Örményország, Ausztrália, Amerikai Egyesült Államok és Puerto Rico területéről is közvetítették a versenyt, míg Magyarországon az MTV nem közvetítette a versrenyt.

Az EBU a 2004-es versenytől kezdve megjelentette DVD formában, amely a verseny után adták ki, ez minden évben hagyománnyá vált.

Szavazás:

A szavazás az 1980-as versenyen módosított szabály alapján történt meg, így a zsűri szóvívők növekvő sorrendben pontozta az országokat.

Törökország először adott pontot Ciprusnak, míg Ciprus pedig a 2003-as nolc pont felét, négy pontot adott.

Az elődöntőben Svájc nullapontot kapott és az utolsó helyen zárt, míg a dötnőben Norvégia három ponttal tízedjére lett utolsó.

Szavazás során Ukrajna, Görögország és Szerbia és Montenegró csatároztak egymással az első helyért, így végül harmadik lett Görögország és második lett Szerbia és Montenegró, így Ukrajna aratta az első győzelmet. Az elődöntőben Ukrajna második volt Szerbia és Montegró mögött, míg a döntőben a szerb dal sikerült maga mögé utasítania. A győzetes az ukrán Ruslana lett a Wild Dances című dallal. Ukrajna másodjára, majd 12 évvel később 2016-ban nyeri meg a versenyt.