A 2007-es Eurovíziós Dalfesztivál sorban az ötvenkettedik Eurovíziós és egyben az első, amit Helsinki rendezett. A helyszín a helsinki Hartwall Arena volt. Az elődöntőt 2007. május 10.-én, míg a döntőt pedig 2007. május 12-én rendezték meg.

Résztvevők:

Először debütált Csehország, Grúzia, Montenegró és Szerbia, az utóbbi kettő korábban Jugoszláviaként, majd későbbi nevén, Szerbia és Montegróként vettek rész a dalversenyen. Egy év szünet után visszatért Ausztria és Magyarország, illetve visszalépett Monaco.

Magyarországot Rúzsa Magdi képviselte az Unsubstantial Blues című dallal. Rúzsa Magdi 2006-ban megnyerte a TV2-n futott Megasztár harmadik szériáját, ezzel kitört a vajdasági szegénységből. Az énekesnő elnyerte Fonogram-díj év felfedezetje díjat, amely lehetőséget kapott arról, hogy Magyarországot képviselhesse a 2007-es versenyen. Az Unsubstantial Blues című dal majdnem megszegte az EBU szabályzatát, mert a dal maga magyarul hangzott fel 2006. októbere előtt. A kiadója tagadta, hogy megszegték volna ezzel a szabályokat.

Másodszor vettrészt a holland Edsilia Rombley, aki korábban 1998-ban vett részt a dalversenyen és szintén másodjára vett részt a macedón Karolina Gočeva, aki a 2002-es Eurovíziós Dalfesztiválon is képviselte hazáját Tallinnban. Harmadszor vett részt az izlandi Eiríkur Hauksson, aki korábban ICY tagjaként 1986-ban és a norvég Just 4 Fun tagjaként. Szintén harmdjára vett részt a ciprusi Evridiki, aki korábban 1992-ben és 1994-ben versenyezett.

Verseny:

Az elődöntő 2007. május 12-én került sor, amely az elődöntő, döntő rajtsorrendjének és a szavazási sorrendének sorsolása.  Előzetes megállapodás szerint az elődöntő esetében az első öt, a döntő esetében pedig az első három kisorsolt országnak lehetősége volt kiválasztania a saját rajtszámát. (Az elődöntőben Andorra, Ausztria, Lettország, Szlovénia és Törökország, a döntőben Németország, Örményország és Ukrajna élhetett e lehetőséggel.)

Ez volt az utolsó alkalom, hogy egy elődöntőt rendeztek, mert a 2008-as versenytől kezdve két elődöntőt rendezik meg a döntő előtt. Az elődöntőn rekord szerűen hoszonnyolcan vettek részt, csak ebből tíz jutott tovább a döntőbe.

A szavazás során néhány kisebb változtatás történt a korábbi évekhez képest: a dalok részleteit bemutató összefoglaló videót kétszer is levetítették, és tíz helyett tizenöt perc állt rendelkezésre, hogy a nézők leadják szavazataikat.

Verka Szergyucska volt az első és egyben az egyetlen ukrán indultó, aki német-angol-ukrán kevert nyelven énekelt. Ororszország azzal vádolta meg az ukrán indultót, hogy a Lasha Tumbai (mongolul: tejeskávé) helyett Russia Goodbye-t (Viszlát Oroszország) szót használta.

A nyugati sajtó nagyon dühöngött azért, mert a dalversenyen kelet-európai ország továbbjutása politikai szavazás.

A dalverseny mottója a True Fantasy ("Valódi Fantázia") volt és a színpad egy finn hangszer, a kantele formáját vette fel. A  verseny műsorvezetője, Jaana Pelkonen és Mikko Leppilampi voltak.

A Dalversenyt az M1 közvetítette élőben és a kommentátora Gundel Takács Gábor volt. A magyar pontbejelntője, Novodomszky Éva volt.

Szavazás:

Az elődöntőben telfonos szavazás utján lehetet ezt megtenni, míg a döntőben a zsűri szóvívők csak 8, 10 és 12 pontot oszthatot ki, mert az első hét pontot automatikusan megjelnik a tálbázatban. Így harmadik lett Ukrajna és második lett Oroszország. A győzte a szerb Marija Šerifović nyerte meg a Molitva című dallal.