Napra pontosan 2 éve megszünt a közmédia archív csatornája, az M3. Az M3 csatorna jelenleg is az interneten fogható az archivum.mtva.hu/m3 URL alatt.

M3 MTVA M3D WebM3 MTV Parlament

Előzmények:

Az M3 csatorna ötlete körülbelül a 2000-es években vetődöt fel. A csatorna az akkori ORTT nyilvántartásában MTV Parlament néven, majd később az MTV M1-re való átnevezése után M3 néven indult volna. A csatorna indulása körülbelül 700 millió forintban került volna, de a székházi allapot miatt ez nem valósult meg. Attól függetlenül, hogy a csatorna nem sugárzott semmiféle műsort, az ORTT 2009-ben törtölte a nyilvántartásból. 2009 márciusában az MTV elindított internetes TV csatornát WebM3 néven. Az internetes csatornán 10 és 16 óra között országos és regiónális műsorok, sport és archív tartalmak kerültek adásba. A WebM3 2009-ben rövidesen befejezte a pályafutását.

Az M3 csatorna híre 2011 őszén merültek fel, mely archív sportadó lett volna, de bizony drága volt, meg egyben a megvásárolhatatlan archív sportesemények újbóli közvetítési jogaira hivatkozva cáfolták az állítást. 2012-ben ismét felröppent a hír, hogy az MTV elindítja az M3D csatornát, mellyel 3D-s minőségben közvetíti a műsorokat. Az M3D csatorna 2012. június 18-án indult el és 50 nap után 2012. augusztus 12-én, a XXX. nyári olimpia záróünnepség után befejezte az adását. A logó eltért az akkori tégla M1 és M2 logójától, hiszen a csatorna logó egy karika és mögötte három függőleges tűrkíz vonal volt.

M3, mint lineárlis retrocsatorna 2013-2019

A közmédia retro csatorna előjele 2013-ban volt tapasztalható, amikor is Anno néven regisztrálták be az NMHH nyilvántartásában, de köztudott, hogy a csatorna nem használta az "Anno" nevezés, de sőt volt olyan szolgáltató, ahol az EPG-ben M3 Anno néven szerepelt a kínálatban. Majd 2013 novemberében az M1 híradójában jelentette be az MTVA, hogy M3 néven indul a csatorna. Az indulás időpontja 2013. december 20. volt. Ekkor lepleződött a csatorna logója, mely karika mögött 3 függőleges türkíz vonal, úgymint az M3D-nél. Az M3 tesztadása 2013. december 2-án kezdődött meg. A csatorna 2013. december 20.-án, pénteken 18:00-kor indult el. A csatorna indulása napjától, egészen 2014. január 5-ig, vagyis a téli szünet idején ingyenesen volt látható a Mindig TV-n, majd 2014. január 5-én kódoltá vált a MinDig TV Extra részeként. A csatorna feliratozása a teletext 777. oldalán történt meg.

A csatorna indulása napjától nemcsak a Mindig TV-n volt elérhető elsőként, hanem a Magyar Telekom, a UPC, a UPC Direct, a Tarr, az Invitel, a DIGI és kisebb kábelszolgáltatók kínálatában volt elérhető. Az M3 a tartalmát nem HD-ban, hanem az SD-ben tövábbította, mert az archív felvétel állapotra utal. A műsorok 4:3-as képarányba (kivétel az ajánló 16:9-ben) kerültek adásba. A csatorna az MTV és a Duna TV archívumából válogatott, olyan műsorok kerültek adásba, mint a Szomszédok, Szeszélyes Évszakok, Gálvölgyi Show (MTV által felvett adások), Játék Határok Nélkül, A 78-as körzet, valamint a Futrinka utca.

Az M3 csatorna annak ellenére nem HD, hanem SD csatorna volt, de mégis továbbították műholdas transzperesen, ahol az MTVA HD csatornákat is továbbítják. 2015-ben olyan határozat született, hogy az MTVA csatornákat a szolgáltatóknak köteles az első helyek valamelykére rakni, de az M3 az kivételes csatorna volt, mert az fizetős kábeladó volt. A csatorna megszűnési előtt körülbelül 2018-ban vagy 2019-ben elkezdte vetíteni a felújított archív filmes tartalmakat 16:9-es változatban, mint a régi Superman filmeket, vagy a Vészhelyzet című kórház sorozatot.

A csatorna megszűnése híre 2019. márciusában röppent, mely az MTVA 5 és fél év után megszüntetti az M3-at, majd áprilisban kiderült, hogy május 1-től az interneten az M3.HU URL alatt fogja folytatni. Az M3, mint lineárlis csatorna 2019. árpilis 30-án éjfélkor fejezték be az adását. A csatorna utolsó műsora a Vers mindenkinek című volt, benne Nagy László verse, amivel a csatorna indult 2013-ban. Majd a Dobsa Sándor szerzeményével búcsúzott stáblistával.

M3 MTVA M3D WebM3 MTV Parlament
Üzenet a csatorna helyén a költözéssel kapcsolatban | Fotó: Média+ archívum

M3, mint internetes csatorna 2019-től napjainkig

Pár órával az M3 lineárlis adás lekapcsolása után május 1-én reggel elindult az internetes adás, mely későbbiekben az archív tartalmaket 720 és 1080 p-ben továbbította, majd 4K/Ultra HD minőségben is. A csatorna logójában is történt a változás, ugyan is az "M3" feliratot lekapták a karika mellől és alá az M3.HU szó jelent meg. A csatorna időközben régi rajzfilemeket is kezdett vetíteni, de lineárlis MTVA csatornákon is jelen vannak az archív tartalom, melyet a Duna, a Duna World és az M5 adja le. A linerális M3 megszűnte után a szolgáltatók tájékozatót helyeztek ki, de volt ahol az M3 arculati grafika állókép, fekete képenyő és egy másik csatorna volt a helyén.

M3 MTVA M3D WebM3 MTV Parlament
A Magyar Telekom üzenet az M3 helyén | Fotó: Média+ archívum

Az M3 megszűnés után a lineárlis TV piacon nagy űrt hagyott maga után, de viszont van valakik, akik az M3 újra indítását követelik, de volt olyan valaki, aki Facebook csoportot indított, hogy az M3 csatorna újra szerepeljen a kínálatban, de az MTVA-t nem sikerült meggyőzni. Az M3 jelenleg az interneten fogható.