Idén sajnálatos módon Magyarország nem vesz részt az Eurovízión, így ha törtik, ha szakad akkor jövőre vagy 2023-ban, illetve sok év múlva, akkor a közmédiának két féle opció létezik, az egyik a nemzeti dalválasztó műsor vagy házon belüli kiválasztás.

A Dal Eurovision Song Contest MTVA

Nagy meglepetést ért bennünket amikor is kiderült, hogy 2020-ban nem leszünk ott a versenyen, de ezt a versenyt a koronavírus elsöpörte és 2021-re tolták, így senki nem énekelt még egyszer dalt. Az halasztás után nagy lehetőség nyílik arra, hogy netán megondolja magát az MTVA és akkor újra részt vennénk, de ezt tavaly októberben derült ki, hogy idén is távol maradunk a versenytől. Mi lehet az oka, hogy miért nem veszünk részt? A  pénzügyi okokat kizárnám, mert az állami közmédia évente több milliárd forintból gazdálkodik, így a részvételi kölcség sem kis miska. A politikai és nemi identitánst kizárnám, mert politikailag nem senkivel állunk harcban, valamint a nemi identitás vagy is szexuálitás is, mert az MTVA leszögezte, hogy semmi baja nincsen a melegekkel és a transz neműekkel, az utóbbi zsigeri hadjárati téma volt. Ha részt vennénk újra, akkor két lehetőség van, egy új nemezeti döntő tisztességes módon vagy belső kiválasztás.

A Dal Eurovision Song Contest MTVA

A dalválasztó műsornak csak kifejezetten az Eurovízióra épüljön mint az ős régi A Dal. A közmédia 2012-ben indított egy dalválasztó műsort, A Dalt. A műsor eredetileg az Eurovízióra fókuszált, de később a műsor ezer sebből vérzett. Természetesen azért jött létre a műsor, mert a nézők is beleszólhatnak, ez 2016-ig volt így. A műsor zsűriei már hatalmát megnövelve lesöpri közönség kedvencek, amely ez élesben 2017-ben és 2019-ben történt meg, az utóbbi év egy nagy orbitális pofon volt, ugyan is 8 év siker történelmet megszakítva nem jutottunk döntőbe és ezért a műsor zsűriei a felelősek. A visszatérés esetén A Dalra semmiképen nem lehet számítani, mert a digram adatokon lévő számok is árulkodik a 2014-es széria óta tartó nagy csökkenésnek, amit A Dal 2021-nek sem sikerült megállítania, erről már az előző bejegyzésben már írtam. Így meghatározásonként egy teljesen új dalválasztó műsort kell indítani, mely a közönségnek nagyobb beleszólása lehet és a zsűri ne lépjen közre, vagy is józan paraszt ésszel.

A Dal Eurovision Song Contest MTVA
A Dal nézettségi diagramja 2012 óta.

Az egyik opció nem működne, akkor a másik lehetőség a házon belüli kiválasztás, mellyel csak a belső zsűri döntene szakmai ésszel és ne silány minőség módon. 2011-ben Wolf Katit küldte a közmédia a daversenyre belső kiválasztási lehetőséggel. Az MTVA több fordulós módon belső választást hírdetne és maga a végleges induló nevét tudatni kell a közönséget, hogy az XY-t küldjük ki a dalversenyre.

Ha esetleg visszatér Magyarország, akkor kettőfajta opció van lehetőség.