1998

Az előző részben az 1997-es tévé eseményét vettem szemügyre, ahol hátrányba került az MTV és indultak a két nagy kereskedelmi tévék és kábel adók is növekedtek. Most a második részben építkezésben kezd az RTL Klub. 1998-as témái: Esti Showder (MTV-s változat)Meglepő és mulatságosÉletveszélybenCsíííízKész ÁtverésBarátok Közt, MMMReceptklubÚj Frei-DossziéNickelodeon műsorblokkTV a város szélénEsti Brodway és Forró Nyomon.

1998
Az RTL Klub választási műsora

1998 első felében az MTV1 a Cartoon Network műsorblokkot vasárnapra is leadta.

1998. januárjában elindult a Forró Nyomon, amely egy bűnügyi magazin volt, amely csütörtökönként volt a TV2, mely a csatornán nagy nézettséget szállított. A TV2 külföldi sorozattal is elő állt, amely az egyik a Rex felügyelő az ORF osztrák közszolgálati csatorna sorozata, a másik Hegyi Doktor és a harmadik pedig Légi Zsaruk.

1998
Forró nyomon

Vágó István sem unatkozott a TV2-nél, ugyan is kapott új műsort, Esti Brodway címmel, amely egy kvíz játék volt. Természetesen a TV2 elindította a TV a város szélént, amely Bajor Imre, Gergely Róbert, Gór Nagy Mária, és Vándor Éva játszották a főszerepet. A sotozat lényege az egy városi kábel tv mindennapjait mutatja be, de egy kondi terem is veszélyezteti, amely a tévé szerkesztőség alagsorában található.

1998
Életveszélyben

1998. februárjában elindult a Receptklub, amely kezdetben Balázs Péter és fia főzőtt. Nem sokkal később elindult az MMM, amely Mi?, Mennyi?, Miért? rövidítése, amely műsorvezető Gyulai Balázs volt.

1998-ban került az RTL Klubra az Életveszélyben, amely megtörtént balesetekben lévő szituációt mutat be, amely a nézők számára a kutyát sem érdekelte. A műsort Cserhalmi György vezette. Az RTL addig pakolgatta a műsort, ameddig az RTL fejesi döntöttek, hogy száműzeti a képernyőről.

1998
Kép: youtube.com

1998-ban elindult a Csíííz, amely humoros magazin volt az RTL Klubon. A műsorban Szacsvay László és Kálloy-Molnár Péter is szerepet kapott.

1998
Kép: origo.hu

1998. áprilisában Erős Antónia lett az RTL Klub új híradós műsorvezetője, aki jelenleg is ezen a csatornán láthatjuk hétköznaponként.

1998 tavaszán két pilot részt vettek fel az Esti Showderből és két nagy kereskedelmi tévének szánták, de az RTL Klub Friderikusz és a TV2 Lajcsi miatt mondott nemet.  Az MTV viszont elégtételt akart venni a kereskedelmi tévéken, így került minden csütörtök este Friderikusz helyére, a Szomszédok utánra az Esti Showder, amely úgy tűnt, visszacsábítja a nézőket az köztévéhez. A siker gyorsan jött, az MTV hatalmas nézettséget tudott a magáénak, és hamar rájöttek, hogy a nézettség miatt Fábryékat is viheti majd az RTL vagy a TV2, éppen ezért nem fizettek a műsorért. 1999-ben az RTLnek sikerült elvinni Fábryt a Friderikusz távozás után.

1998
Kép: youtube.com

1998 júliusában sötét fellegek gyűltek az ORTT felett. Ugyan is az 1997-es analóg pályázat vesztes TV3-at működtető Írisz TV beperelte az ORTT-t, mert a pályázaton törvénytelelnség volt. De a legfelső bíróság elutasította és 13 millió forint perköltség megfizetésére kötelezte a társaságot. így megkezdődött a TV3 kinyírása, vagy is a bosszú ORTT részéről, ugyan is többször megbüntette a csatornát többszöri megszegésért és rossz időpont miatt.

1998. augusztus 1-én az MSat-on megjelent a Nickelodeon teljesen magyarul, amely a Nickelodeon és Nicktoons rajzfilmeket adott, azokat is amelyet az előtt az MTV1 sugározta.

1998
RTL Klub plakátja

1998 őszén az RTL Klub új székházba költött és új arculattal érkezett. 1998. szeptember 30-án elindult a Frei-Dosszié, amely korábban az MTV-n is volt látható. Az Új Frei-Dosszié hente szerdánként jelentkezett az RTL Klub képernyőjén. 1998. október 4-én Dáridóval ünnepelte az egy éves születés napját a TV2 a budapesti Kongersszusi Központban.

1998
Romantica logója

1998. október 9-én elindult a Romantica csatorna, amely romantikus filmeket és sorozatokat vetít le. 1998 októberében elindult a Tények Plusz, amely hasonlít a Fokuszhoz. Kezdetben Pálffy István és Stalh Judit vezette, majd később csatlakozot Pachmann Péter, majd 1999-ben a megszűnésig Bombera Krisztina vezette a műsort. A Tények tavaly nyáron indult újra.

1998
Téynek Plusz

A TV2 1998-bal elindította az Életben Maradtak, de hasonlít az RTLféle Életveszélybenhez, amely a TV2-es változatban valósághűen játszódott el a történet. Időközben Kepes András is a TV2-höz ment, ahol Kepes címen kapott műsort.

1998 október 19-én elindult a Meglepő és Mulatságos, amely ez vol az év legnézettebb nagyszabású showműsora. A műsorban voltak meglepő és mulatságos is, a műsorvezető azt monta, hogy az RTL 1999 májusáig lesz győztes televízió csatorna. A műsor első volt abban, hogy elkészült egy önálló veboldala. A műsorna olyan szegmense is volt, hogy egy álriportek kikérdezi egy hírességet, amely picit hasonlít a Kész Átveréshez. Az álriportert akkori kezdő színész, Beleznay Endre alakította. A legjobb interjú Feket László, az egykori legerősebb ember versenyzőjével készült. A műsorvezető Friderikusz Sándor volt. Friderikusz előző este ő vezette az RTL híradót, amely beszámolt az 1998-as önkormányzati választásról.

1998. október 26-án elindult a Barátok Közt, amely a sorozat helyszíne a Mátyás téren található épület, amely akkoriban árvaházként funkciónált pontosan ott laktak a Berényi testvérek. Ezt az épületet alakították lakóházzá. A sorozat első részében Berényi Zoltán tragikus autóbaleset miatt elhunyt.

Későbbiekben Bárdos András is csatlakozott az RTL-hez, amely Akták néven indított vasárnapi hírháttér műsort. A Fokusz Plusz is megújult, amely elhagyta az ismétléseket  és ténylegesen a Fókusz szombati kiadásává vált. A Fókusz Plusz innentől kezdve a híradó után jelenkezett a híradó után.

Gáspár András és  Szalontai Szilvia a Zenész címen kaptak új műsort, amely három játékosnak az akkori frissnek számított zenéket kellett felismerni. A műsor vasárnap kora esténként volt a képernyőn, ameddig 1999-ben lenem vették a műsorról.

Az RTL Klub 1998 őszén 3 újabb külföldi sorozattal bővítette a kínálatát ezek voltlak a Pensacola – a név kötelez, a Bűnvadászok, és a Medicopter 117 – Légimentők is.

1998 decemberében Fókusz szerkesztés alatt került egy kultúrális magazin volt, de rövid időn belül megszűnt, mert nem hozta a várva várt népszerűséget. Kolosi-Holló-Marsi-Batiz négyes ezen a téren is bizonyított.

Időközben Kálloy-Molnár Péter és Szacsvay László ott hagyták a Csííízt, akinek a helyére érkezett Forgács Gábos és Márton András. A műsor vasárnapi időpontról, szombati időpontra teszi át az RTL Klub.

1998. karácsonyán az MTV1 és az MTV2 logója kiegészíült és az 1-es és 2-es pedig zöld és narancs lett, így kiegészült az MTV arculata is.

1998
Kész Átverés Show /1998/, RTL Klub | NEWART Entertainment

1998. december 26-án elindult a Kandi kamera magyar változat, amely Kész Átverés névre hallgatott. A műsort kezdetben egy iskolai tornatermében rögzítették és a műsorvezető Reviczky Gábor volt. A műsorból eltűntek a külföldi átverések, helyette magyar celebeket és utca gyanútlan embereit verték át.

1998
Gálvölgyi Show - Dáridó Lajcsival-Zámbó Jimmy-(Szandi) - YouTube

1998 szilveszterén elindult a Gálvölgyi Show, amelyben Gálvölgyi János parodizálja egy adott műsort és szituációt. A műsor korában több éven keresztül az MTV-n volt látható.

Az RTL Klub 1998-ban még több színes tartalmat tudhatot magána, mint a TV2.

A következő részben visszamegyünk 1999-be, ahol meg botrány alakult ki Friderikusz és RTL Klub között. Gyengülni kezd a TV2. Boros-Bochkor páros átveszik az irányítást a Kész Átverés felett. Külön csatornaként indul a Nickeloeon és két hónappal később a Minimax. Vágó István szép csendben ott hagyja TV2-t. Ez lesznek a harmadik részben.