Már húsz éve léptünk át az új ezredbe és a televíziózás is már a fénykorát éltünk át. Most ebben cikkben összegyüjtöttem a húsz évvel ezelőtt történt tévés eseményeket.

TV2 modernizált csigat tv-je.

2000. újév napján a TV2, át modernizálta a csigat tv logóját és új arculatot is kapott. 2000. januárjában az RTL Klub Heti Hetes című műsorban bukkant fel Vágó István, akinek ez év február végén lett egy kvíz játéka. Ekkor a TV2 elindította a Millót vagy semmit, amely a Minden vagy semmit! Klaussmann Viktoros változata volt, a Milliót vagy Semmit!, amelyet a csatorna csak “komoly tétek komolytalan játéka”-ként emlegetett.

Legyen On Is Milliómos reklámja.

2000. február 21-én, 19:30-kor megszűnt a TV3, amely Hardy Mihály jelentette be a Hír3 című műsorban és a Nap Kelte más nap az ATV-n folytatta tovább. 2000. február 28. és március 3. között elkezdte a Minimax megnövelni az adás idejét, és ekkor nyerte el 6 és 20 óra közötti idősávot, amely 20 óra után osztozott 17 és féléven keresztül egy másik TV csatornával. 2000 február 29-én elindult az ország egyik legkultikus sikeres Legyen Ön Is Milliómos! (LÖIM), amely a brit Who Wants to Be a Millionaire? formátumjára épült.

 2000 tavaszán elindult az első magyar reality műsor a TV2-n, mely a Tégla címet viselte. Ennek lényege az volt, hogy egy 10 fős csapat a világ különböző pontján hajt végre különböző feladatokat, ezek teljesítésével növelve a műsor végén elvihető nyereményt. A műsor viszont nem lenne ennyire egyszerű, ha nem lenne egy beépített ember, egy “Tégla”, akinek az a feladata, hogy szabotálja a feladatok teljesítését. Az adások végén szavaztak a versenyzők, valaki pedig kiesett a játékból. A végén pedig kiderült, ki a Tégla. 2000. március 20-án az MTV1 és az MTV2 logót és arculatot váltottak, amely M1 és M2 nevet vette fel, amely az ajánlókban “magyar 1” és “magyar 2” néven emlegették, az egyes logója sötét vörös volt és kettes logója pedig megőrízte a narancs színét.

Péntek Esti Vigadó reklámja.

Az RTL klub nagy durranása 2000. március 31-én, a Péntek esti Vigadó volt. A műsor négy részből állt, és minden második péntek este jelentkezett.

  • A műsor első része Vágó István Ki vagyok Én?-hez hasonlító műsora volt, a Csalóka volt. 
  • Zámbó Jimmy is ebben a műsorban kapott saját zenei műsort, Dalban Mondom El címmel, melyben Jimmy dalaival szórakoztatta a közönséget.
  • A 3+2 zenekar mulatós blokkja volt az Ásó, kapa, nagyharang, melyben mulatós slágereket adtak elő híres mulatós zenészek.
  • Végül Gálvölgyi János, Hernádi Judit, és Bajor Imre főszereplésével elindult a Pasik!, ami egy szituációs komédia volt(mellesleg a blokk legsikeresebb elmeme). A sztori röviden annyi, hogy Palika és Jucus házassága tönkrement, Jucus pedig a közös házba beköltözteti Ernőt, új párját. A sorozatot több neves színész is erősítette. A teljesség igénye nélkül Liptai Claudia és Reviczky Gábor fontos szerephez jutottak a szitkomban.

 A Minimaxot 2000. április 3-án lekódolták és szeptember 15-i sehol nem lehetett fogni.

2000. tavaszán indult el a Jakupcsek Gabriella Vitriolja, ami annyira rossz Heti Hetes koppintás volt, hogy az már jó. A műsor lényege ugyanaz volt, mint az RTL-es műsornak, avval a különbséggel, hogy itt nem férfiak, hanem nők foglaltak helyet. A műsorban állandó poénként Kánya Kata (Verebes István volt felesége) volt férjét vitatták ki, olyan viccek mellett, minthogy “hej, milyen nagytermészetű a te volt férjed, akinek nem mondjuk ki a nevét”. Állandó szereplő volt még a PaDöDő, természetesen Jakupcsek Gabriella mellett, aki a műsor háziasszonya volt, nem sokáig.

2000. májusában elindult a Minimax után a francia eredetű Game One csatorna amely számítástechnikával és videó játékokkal foglalkozó csatorna volt. Eredetileg Game Channel néven indult volna.

2000 májusában a TV2-t rejtélyes promók lepték el, melyben a Jakupcsek Gabriella arról beszél, szerinte milyen is egy jó vetélkedő. Ezt 2000 júniusában valami, a TV2-től eddig teljesen idegen álló vetélkedő követte. A Multimilliomos – Most vagy soha! egy ausztrál formátum, amely nyomokban Legyen Ön is Milliomost tartalmat. 

A játék első, nyári változatának lényege az volt, hogy 3 játékos közül valaki játszhatott(szuperközeliből, ez a Milliomos esetén is fontos lesz). A játékos kapott kérdéseket, amelyeket válaszlehetőség nélkül, de egy család segítségével meg kellett válaszolnia. A játékos itt egyébként téteket tett, így végül annyit nyert, amennyi pénzt összegyűjtött, ha pedig rossz választ adott a játékos, akkor az abban a körben tett tétjét vihette haza, plusz az első kérdés után járó közüzemi számla kifizetését. 

A műsor hatalmas nézettséget produkált a TV2-nek, így nem volt kérdéses, hogy ősszel már a Legyen Ön is Milliomos ellen bizonyíthat a műsor. Először egyébként vasárnap és hétfő este ment a Multimilliomos- Most vagy Soha! Alább a műsor egyik része tekinthető meg.

Nyáron egyébként egy újabb valóságshow is látható volt a TV2-n Balatoni Napló címmel, amelyben 6 fiatal próbált boldogulni a Balaton partján. Ez volt az első olyan valóságshow, ami konkrétan az emberek intim beszélgetéseire, és életükre épült.

2000-ben váltott arculatot a Romantica csatorna.

2000. közepén az M1 elindította a Fox Kids nevű műsorblokkot, amely a Fox Kids-es rajzfilmeket kezdték magyarosítani.

2000. közepén elindult hazánkban a Discovery Civilisation és Discovery Sci-Trek nevű csatorna.

2000. szeptember 1-én a Nickelodeon elkezdett sugározni a Nick Jr műsor blokkot. 2000. szeptember közepén a Fox Kids önálló adásra jutott.

2000 őszén műsorok tekintetében a TV2 volt a gyümölcsözőbb, ők ugyanis rengeteg új műsorral próbálkoztak. Olyan műsorokról lesz szó a későbbiekben, mint a megújított Most vagy Soha!, a Gyerekszáj, a Csiszár.hu, vagy az RTL-től nemrégiben elvett Vizy Andás és Demcsák Zsuzsa vezette Ford Boyard – az Erőd című játék.

Miután 2000-re az RTL elkezdte megelőzni nézettségben a TV2-t a maga profi csapatával, a Pintér Dezső vezette tévének egyre fontosabb lett az RTL klub műsorainak másolása, illetve fontosabb arcainak ellopkodása. Így tettek a csatorna reggeli műsorának meghatározó arcával, Szily Nórával, aki egyetlen telefonhívás után otthagyta Alföldi Róbertet, és a komplett Reggelis-Delelős csapatot.

2000 őszén debütált Szily Nóra beszélgetős műsora, az Őszintén, késő este a TV2-n, ami nagyon korán le is került a képernyőről(később a Fridi-féle Osztálytalálkozónak lett a műsorvezetője. Szily Nóra a 2000-es szilveszteri műsor után el is tűnt egy hosszabb időre a TV2 képernyőjéről, ennek következtében 2002-től Szily már újra az RTL klub felé kacsingatott.

De nemcsak ő volt az, aki botrányos körülmények között hagyta ott az RTL klubot. A 2000 júniusában nyári pihenőre vonult Heti Hetes 2000 szeptemberében a Danubius Rádió esti műsorának meghatározó hangjával tért vissza. Jáksó László azért vette át az RTL addigra egyik legnézettebb műsorának vezetését, mert Csiszár Jenő egyik pillanatról a másikra hagyta ott addigi csatornáját, hogy élő, késő esti(!) műsort vezethessen a TV2-n Csiszár.hu címmel. Az esti, beszélgetős műsor viszont egészen jól teljesített, de végül 2001 őszén, a TV2 nagytakarításakor megszűnt az esti talkshow.

2000 őszén újabb taktikai reality is indult a TV2 sportriporterével, Demcsák Zsuzsával, és a Szerencsekerék műsorvezetőjével, Vízy Andrással Fort Boyard – Az Erőd címmel, amelyben egy csapatnak kellett különböző ügyességi feladatokat teljesíteniük, illetve különböző kérdésekre válaszolniuk. A végén pedig nagy nyereményre tehettek szert a játékosok, ha megfejtették a végső kódot.

Az ország Fridije, Friderikusz Sándor sem maradt munka nélkül 2000 őszén. A showman ezúttal 6-7 évesekkel folytatott eszmecserét a Gyerekszáj című műsor keretein belül, mely viszonylag hosszú ideig volt a látható a TV2 képernyőjén, de ez sem oldotta meg hosszú távon a csatorna problémáit.

A TV2 tehát a sok új műsor ellenére marad le az RTL klubtól, ahol az októbertől már 18:55-től indított Milliomos, majd a Fókusz, és végül a Barátok közt trió annyira erős volt, hogy a TV2 csak a Vad Angyallal tudta felvenni a versenyt az RTL klubbal szemben, akik nem igazán erőltették meg magukat a naponta jelentkező Legyen Ön is Milliomos kivételével 2000 őszén.

2000. október 2-án elindult a Sport 1, amely Magyarország első sportadója, majd 2000. október 23-án elindult a Viasat3, amely az volt a célja, hogy megszerezze a TV3 előkelő helyét, amely például a Simpson Család vetítési jogot is megszerezte, amely későbbiekben a Viasat6, a magyar Comedy Centra, éd a Humor+ vetítette le. Jelenleg a Humor+ utódja, a TV2 Comedy vetíti le.

2000. november 28-án elindult a Filmmúzem, amely később 2012. július másodikától a jelenlegi Film Mánia néven folytatja tovább.

2000. december 24-én a Duna TV logót és arculatot váltott.