A 2017-es Eurovíziós Dalfesztivás volt a hatvankettedik Eurovíziós Dalfesztivál és egyben a második, melyet Kijev rendezett. A helyszín a Nemzetközi Kiállítási Központ volt.

Résztvevő:

2016. április 21-én a portugál műsorszolgáltató bejelentette, hogy az ország egy év pihenő után visszatér a versenyre, úgy mint Románia, mely eredetileg 2016-ban is részt vett volna, de az EBU marasztalta a TVR-t a felhalmozott tartozás miatt. Így eredeti tervek szerint 43 ország részt venne, de porszem csúszott a gépezet, mert az orosz műsorszolgáltató bejelentette, hogy Julia Samoylova fogja képviselni Oroszországot, ezt bizony Ukrajnának nem tetszett, mert az orosz énekes tiltás megszegve lépte át az ukrán határt és válaszul az ukrán kormány három évre tiltották ki, így 42 lett a létszám.

Bosznia-Herceg pénzügyi okokra hivatkozva, kihagyta a versenyt. Andorra döntött, hogy továbbra is távol marad a versenyen, valamint Monaco és Szlovákia is. Természetesen Törökország sem vesz részt a versenyen, valamint Marokkó is, de a luxemburgi RTL is a távolmaradás mellett döntött.

Másodjára vett részt a szlovén Omar Naber, érdekességként a szlovén énekes 2005-ben képviselte először Szlovéniát, amikor Kijevben rendezték az ötvenedik Eurovíziós Dalfesztivált. 2010 után másodjára Moldovát képviseli a SunStroke Project, aki a szaxofonosuk a Run Away című dal egyik részletével internetes mémmé vált. Ugyancsak második alkalommal versenyez az észt Koit Toome és Laura is: előbbi 1998-ban, utóbbi pedig 2005-ben, szintén Kijevben, a Suntribe együttes tagjaként állt színpadra. A San Marinó-i Valentina Monettának viszont ez lesz a negyedik részvétele 2012, 2013 és 2014 után. A holland O’G3NE együttes korábban a 2007-es Junior Eurovíziós Dalfesztiválon, Lisa, Amy és Shelley néven képviselte Hollandiát. Az izraeli Imri Ziv korábban 2015-ben és 2016-ban háttérénekesként vett részt az izraeli produkciókban, ahogy a szerb Tijana Bogićević is 2011-ben, Nina mögött. A grúz Tamara Gachechiladze pedig már 2009-ben képviselte volna Grúziát a Stephane & 3G tagjaként, azonban az együttes dalát kizárták politikai tartalma miatt, és végül az ország nem is vett részt a moszkvai versenyen. Dalának egyik szerzője Anri Jokhadze, aki 2008-ban háttérénekes volt, 2012-ben pedig Grúzia versenyzője. Szintén visszatér a svéd Robin Stjernberg, Svédország 2013-as képviselője, aki ezúttal országa dalának elkészítésében vett részt. A 2013-as dalfesztivál győztese, a dán Emmelie de Forest pedig a brit dal társszerzőjeként lesz jelen a mezőnyben.

A bolgár Kristian Kostov, aki egyben a mezőny legfiatalabb indulója, a dalfesztivál első 2000-es években született résztvevője. Továbbá két olyan énekes is jelen lesz a mezőnyben, akinek valamelyik rokona korábban szintén képviselte országát a versenyen: az izlandi versenyző, Svala édesapja, Bo Halldórsson, Izland 1995-ös versenyzője volt, ezúttal pedig pontbejelentő lesz, míg a máltai Claudia Faniello bátyja, Fabrizio Faniello 2001-ben és 2006-ban is jelen volt a dalfesztiválon.

A verseny történetében először Fehéroroszország dala nem angolul, hanem belaruszul hangzott el.

Magyarország:

2016. április 28-án reggel Freddie utolsó sajtótájékoztatóján az Eurovíziós Dalfesztivál előtt Medvegy Anikó, az MTVA gyermek, ifjúsági és szórakoztató műsorokért felelős főszerkesztője elmondta, hogy a Duna Média részt kíván venni a soron következő dalversenyen és nyílt pályázatot írnak ki, akárcsak az előző öt évben. Az MTVA és a Duna Média október 10-én tette közzé a pályázati feltételeket és a hivatalos versenyszabályzatot. A dalok leadásának határideje 2016. november 20-a.

A műsor házigazdái Tatár Csilla és Harsányi Levente lesznek. A negyedik és az ötödik adásban Tatár Csilla betegsége miatt Harsányi Levente és Rátonyi Kriszta lettek a műsor házigazdái. Ekkor kezdett maga a formátum elveszteni az értékét, mert a zsűri már a közönség kedvenceket takarítsa le, amely az első áldozat Tóth Gabi lett a Hosszú idő című dallal együtt, így Pápai Joci képviselte hazáját az Origo című dallal, mely ő lett a verseny első cigány zenei előadója, aki tovább jutott a döntőbe. Pápai Joci a döntőben nyolcadik lett 200 ponttal.

Verseny:

A határidő lejártáig hat város nyújtotta be hivatalosan pályázatát a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál rendezési jogának megszerzéséért. Eredetileg a cserkaszi Centralnij Stadion, a vinnicjai Centralnij Stadion és Irpiny is jelezték, hogy szívesen otthont adnának a rendezvénynek.

A szervezők rendhagyó módon, 2016. július 20-án egy televíziós műsor keretében mutatták be a hat még versenyben levő pályázót. A Bitva miszt (magyarul: A városok csatája) című műsor – melyet az interneten is figyelemmel lehetett kísérni – házigazdája az ország eurovíziós kommentátora, Tyimur Mirosnicsenko volt. Az adásban a verseny szervezőbizottsága, médiaszemélyiségek, újságírók, zenei szakértők és rajongók mellett megjelent a 2004-es Eurovíziós Dalfesztivál ukrán győztese, Ruslana, továbbá a pályázó városok egy-egy elöljárója is.

Július 22-én jelentették be a szervezők, hogy a kiválasztási folyamat utolsó fázisába három város jutott be: a főváros, Kijev, Dnyipro és Odessza. További pályázók voltak még a herszoni Jubilejnij Koncertterem, a harkovi Metaliszt Oblaszt Sportkomplexum, a lvivi Arena Lviv és a város egy befejezetlen stadionja is.

Augusztus 25-én vált hivatalossá, hogy a szervezők visszavonták Dnyipro pályázatát. A lehetséges helyszín a Dnyipro-Arena lett volna.

A végső döntést szeptember 9-én jelentették be, ennek értelmében a versenynek a 14 000 férőhelyes kijevi Nemzetközi Kiállítási Központ ad otthont. A pályázat utolsó szakaszába még az odesszai Csornomorec Stadion is bejutott, de a szervezők előbbi javára döntöttek.

A dalfesztivál hivatalos mottója Celebrate Diversity lett, azaz Ünnepeljük a sokszínűséget.

2017. február 27-én jelentették be a dalverseny három műsorvezetőjét Olekszandr Szkicsko, Volodimir Osztapcsuk és Tyimur Mirosnicsenko személyében. Utóbbi korábban az Eurovíziós és Junior Eurovíziós Dalfesztiválok kommentátoraként, a januári elődöntős sorsolás egyik házigazdájaként, valamint a 2009-es és 2013-as Junior Eurovíziós Dalfesztivál műsorvezetőjeként volt érintett eurovíziós eseményekben. Emellett ez volt az első alkalom, hogy három férfi házigazdája lesz a rendezvénynek, valamint az első, 1956-os dalfesztivál óta a második alkalom, hogy nem volt női műsorvezető.

A három adásból álló műsorfolyamot élőben, HD minőségben közvetítette a Duna. A második elődöntőt és a döntőt megelőzően Tatár Csilla műsorvezetésével, az Elővízió című műsorban a nézők kulisszatitkokat, érdekességeket tudhattak meg a versenyről. Az első elődöntő előtt egy eurovíziós válogatás került képernyőre. A dalfesztivál magyarországi kommentátora Rátonyi Kriszta volt, akinek a munkáját szakkommentátorként Fehérvári Gábor Alfréd, a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulója segítette, mert a korábbi kommentátor, Gundel Takács Gábor eltávozott a közmédiától különböző okokra hivatkozva.

A dalok közötti képeslapok az adott versenyzővel készült kisfilmek voltak, melyeket a rendező műsorsugárzó, az UA:PBC forgatott márciustól májusig a részt vevő 42 országban, illetve a kijevi próbák során.

Az első elődöntőt Monatik Spinning című dalával nyitotta meg. A szavazás alatti szünetben Jamala előző évi győztes dalának szimfonikus verzióját adta elő, majd a szavazatszámlálás alatt a Zamanyly című dalával lépett a színpadra. A második elődöntőt kezdetén a műsorvezetők korábbi Eurovízió-győztes dalokat adtak elő hagyományos ukrán népzenei stílusban. Feldolgozásukban szerepelt Loreen Euphoria, Alexander Rybak Fairytale, Helena Paparizou My Number One és Conchita Wurst Rise Like a Phoenix című dala. A szavazatszámlálás alatti szünetben az Apache CREW egy modern tánckoreográfiát mutatott be The Children’s Courtyard (magyarul: A gyermekek udvarán) címmel. Mindkét elődöntő során kisfilmet vetítettek Verka Serduchka főszereplésével, aki 2007-ben Ukrajna színeiben második helyen végzett a dalfesztiválon.

Az előző évekhez hasonlóan a döntő a huszonhat részt vevő ország versenyzőinek bevonulásával kezdődött. Vendégelőadóként, Anna Kuksa, Naile Ibraimova és Kemi Oke háttér-énekesekkel kiegészülve Jamala előadta I Believe in U című dalát, aminek e fellépés volt a premierje, azonban a produkció az énekesnő önhibáján kívül sikerült emlékezetesre. Fellépett még az adásban a 2004-es Eurovíziós Dalfesztivál győztese, Ruslana az It’s Magical című dallal, illetve egy ukrán electro-folk zenekar, az ONUKA is kiegészülve az Ukrán Nemzeti Néphangszeres Akadémiai Zenekarral. A műsorban feltűnt a 2016-os Junior Eurovíziós Dalfesztivál győztese, a grúz Mariam Mamadashvili is. A nézői szavazást Verka Serduchka indította el, majd zárta le.

Az első elődöntő zsűris főpróbáján a görög produkció alatt technikai problémák adódtak, így a dalt a műsor végén újra előadták, továbbá az örmény dal kezdetekor a háttérben Csehország zenéje szólalt meg. Az örmény Artsvik a hiba kijavítását követően előadta a produkcióját; nem volt szükség arra, hogy az összes előadás után újra elénekelje.

Szavazás:

A verseny előtt a legesélyesebbnek Olaszországot, Bulgáriát, Svédországot, Portugáliát és Belgiumot tartották, végül a portugál versenyző tudott győzni.

A szavazás az elődöntőkben és a döntőben is azonos módon történt: mindegyik ország rendelkezett egy ötfős szakmai zsűrivel, és az ő pontjaik, valamint a nézők telefonos szavazatai alakították ki az országonkénti eredményeket. Az elődöntők eredményeit a döntő után hozták nyilvánosságra. Az első elődöntőben Lettország végzett az utolsó helyen, történetük során negyedjére, míg a második elődöntőben San Marino zárt a tabella legalján, történetük során másodszor.

A döntőben a zsűri szavazása során végig Portugália állt az élen, majd a közönségszavazatok hozzáadásával az ország történetének első győzelmét aratta, rekordnak számító negyvenkilenc évnyi várakozás után. Az elődöntők 2004-es bevezetése, ezáltal a résztvevők számának megemelkedése óta, illetve a 2016-ban bevezetett új pontozási rendszernek köszönhetően a 758 pont a legmagasabb, amivel nyerni lehetett. A győztes dal mind a zsűrinél, mind a telefonos szavazáson az első helyen végzett. A második helyezett a zsűri és közönségszavazás második helyezettje és a második elődöntő győztese, Bulgária lett. A harmadik helyen Moldova végzett. A döntőben az utolsó helyet Spanyolország szerezte meg, 1999 óta először.

Magyarország pontjait Tatár Csilla hirdette ki rajongók társaságában, egy kültéri helyszínről, a budapesti Március 15. térről.

Magyarország szakmai zsűrijének tagjai Caramel, Király Viktor, Várallyay Petra, Závodi Gábor és Zséda voltak. A magyar zsűri tizenkét pontját az elődöntőben Bulgária, míg a döntőben a későbbi győztes, Portugália kapta.

A győztes a portugál Salvador Sobral a Amar pelos dois című dallal lett.