A 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál volt hatvanegyedik Eurovíziós Dalfesztivál és egyben harmadik, melyet a svédországi Stockholm rendezett. Ez volt a második alkalom, hogy a stockholmi Ericsson Globe ad otthon, mert akkoriban a 2000-es versenynek is adott otthont, de természetesen a 2000-es MTV European Music Awards-nak is.

Résztvevők:

Az ukrán műsorsugárzó, az NTU 2015. május 23-án jelentette be, hogy egy kihagyott év után újból küld indulót a dalversenyre.

Bosznia-Hercegovina eredetileg szeptember 15-én jelentette be visszatérését három kihagyott év után, azonban október 9-én visszavonta előzetes jelentkezési szándékát. Az ország a hónap végéig kapott haladékot a döntésre, amit végül november 24-én jelentettek be: a balkáni ország három év kihagyás után küld versenyzőt Stockholmba. Bulgária és Horvátország is visszatért két év szünet után a versenybe, így végül 43 állam vett volna részt a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválon, mely megegyezett volna a 2008-as és a 2011-es rekord létszámmal, azonban 2016. április 22-én az EBU törölte a tagjai közül a romániai TVR-t, így nem vehetnek részt a versenyen. A kizárás oka az, hogy a romániai közszolgálati televízió 2007 óta adósságokat halmozott fel, összesen 16 millió svájci frank értékben, amelyet többszöri felszólítás és határidő-kitolás után sem fizettek ki. A tagság elvesztésének további következménye, hogy a TVR nem közvetítheti az Eurovíziós Dalfesztivált sem. A műsorszolgáltató unió a román államot tekinti kötelesnek a TVR által felhalmozott adósság törlesztésére.

Ausztrália vendégként vett részt a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon, és csak akkor vehetett volna részt 2016-ban is, ha a 2015-ös versenyt megnyeri. Mivel az ország a 2015-ös versenyen az ötödik helyen végzett, így valószínű volt, hogy visszalépni kényszerül. 2015. november 17-én bejelentették, hogy a nagy sikerre való tekintettel versenyben maradhattak, de ezúttal az egyik elődöntő résztvevőjeként. Versenyzőjük, Dami Im az első dél-koreai származású előadó volt, aki részt vett a dalfesztiválon.

Portugália viszont a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál után ismételten nem vett részt a versenyben. Érdekesség, hogy akkor is, és ezúttal is Svédország adott otthont a versenynek. Nem vett részt a versenyen Luxemburg sem. A nagyhercegség utoljára 1993-ban küldött képviselőt a dalfesztiválra, így sorozatban 2016 volt a huszonharmadik év az ország nélkül. Andorra, mely utoljára 2009-ben vett részt, szintén távol maradt a versenytől. Hasonlóan döntött Monaco is 2015. július 21-én: a törpeállam utoljára 2006-ban képviseltette magát a dalfesztiválon. A szlovák műsorsugárzó szeptember 28-án jelezte távolmaradását. Törökország pedig a 2015. február 6-án bejelentett visszatérési szándéka ellenére november 3-án ellenkezőleg döntött.

2004 után másodszor vett részt a bosnyák Deen, ezúttal Dalal, Ana Rucner és Jala közreműködésében. Ugyancsak másodjára állt színpadra a montenegrói Bojan Jovović, aki 2005-ben a No Name együttes tagjaként képviselte Szerbia és Montenegrót, és eredetileg egy évvel később is szerepelt volna ugyanebben a formációban. Másodszor versenyzett a máltai Ira Losco is, aki 2002-ben a második helyen végzett, ahogy másodjára szerepelt a bolgár Poli Genova is, aki 2011-ben tizenkettedik helyen kiesett a második elődöntőből, a 2015-ös Junior Eurovíziós Dalfesztiválon pedig műsorvezetői feladatokat látott el. Ugyancsak másodjára versenyezett az izlandi Greta Salóme, aki 2012-ben Jónsival duettben a döntő huszadik helyét érte el, ezúttal azonban szólóban állt színpadra. Ugyanebből az évből a litván Donny Montell és a macedón Kaliopi is visszatért, előbbi 2012-ben a döntőben a tizennegyedik, utóbbi a tizenharmadik helyen végzett. Kaliopi ezenkívül már 1996-ban is részt vett volna, akkor azonban kiesett a selejtezőben, így nem léphetett fel az oslói színpadon. A horvát Martina Majerle ezúttal háttérénekesként vett részt. Korábban 2009-ben képviselte Szlovéniát a Quartissimo közreműködésében, továbbá hat alkalommal háttérénekesként is szerepelt, utoljára 2014-ben a montenegrói Sergej Ćetković mögött. A svéd Anna Sahlene is háttérénekesként tért vissza a versenybe. Először 1999-ben vett részt a versenyen a későbbi győztes Charlotte Perrelli egyik vokalistájaként, majd 2002-ben ő énekelt a tallinni dalfesztiválon Észtország színeiben, ahol a harmadik helyen végzett. Ezúttal az Ausztráliát képviselő Dami Im egyik háttérénekese volt. A bosnyák Pamela Ramljak, aki 2005-ben Bosznia-Hercegovinát, 2010-ben pedig Horvátországot képviselte a dalfesztiválon a Feminnem tagjaként, ezúttal a horvát szakmai zsűriben foglalt helyet. A lett Aminata pedig a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon való szereplése után ezúttal a lett dal szerzőjeként tért vissza, akárcsak a szintén egy évvel korábban versenyző Stig Rästa is, aki Elina Bornnal képviselte Észtországot Bécsben: ezúttal mint Jüri Pootsmann dalának az egyik társszerzője.

A verseny történetében először Spanyolország versenydala nem tartalmazott spanyol nyelvű részt, teljes egészében angolul hangzott el. Továbbá szintén először fordult elő, hogy Ausztria nem angol vagy német nyelvű dalt küld a fesztiválra és az is, hogy egy dal (a görög) tartalmaz részleteket egy görög dialektusban, a pontoszi görög nyelven. Ukrajna versenydala pedig az első volt a dalfesztivál történetében, mely tartalmaz részleteket krími tatár nyelven.

Magyarország:

2015. február 28-án este A Dal 2015 döntője utáni sajtótájékoztatón dr. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója jelentette be, hogy az ország részt kíván venni a soron következő dalversenyen és nyílt pályázatot írnak ki, akárcsak az előző négy évben. A vezérigazgató hozzátette, hogy egy jubileumi műsor lesz a 2016-os, mivel ötödik alkalommal fogják kiválasztani az ország dalát ennek a produkciónak a segítségével. Az MTVA október 19-én tette közzé a pályázati feltételeket és a hivatalos versenyszabályzatot. A dalok leadásának határideje 2015. november 25-e volt.

A beérkezett 372 dal közül egy tíz tagú előzsűri választotta ki a magyar válogató résztvevőit. 2015. december 15-én egy az A38 Hajón rendezett sajtótájékoztató keretein belül a zsűritagokkal és a műsor koncepciójával együtt ismertették a közönséggel, hogy melyik az a harminc dal, amelyik bejutott az élő műsorba. A nemzeti döntő zsűrije ismét négyfős volt, és a tagjai Zséda, többszörös Fonogram–, EMeRTon– és Artisjus-díjas énekesnő; Pierrot, EMeRTon-díjas zeneszerző, előadó, dalszövegíró és producer; Frenreisz Károly, a Nagy Generáció kiemelkedő zenész-zeneszerzője, a Metro, az LGT és a Skorpió zenekar tagja és Both Miklós, kétszeres Fonogram díjas előadóművész, zeneszerző voltak. A műsor háziasszonya ezúttal is Tatár Csilla volt, akinek a munkáját a Backstage-ből Harsányi Levente segítette, akárcsak 2015-ben. Az első elődöntőt 2016. január 23-án rendezték, a döntő pedig 2016. február 27-én került képernyőre. A műsorsorozat Freddie győzelmével zárult, aki Pioneer című dalával képviseli Magyarországot a svéd fővárosban.

Verseny:

A svéd műsorsugárzó, az SVT 2015. május 24-én bejelentette, hogy az első számú lehetséges helyszín a stockholmi Tele2 Arena, de egyidejűleg jelezték, hogy lehetővé teszik más városok és arénák jelentkezését is.

A végső döntést július 8-án jelentették be, ennek értelmében a versenynek a 16 000 férőhelyes stockholmi Ericsson Globe ad otthont. A 2000-es Eurovíziós Dalfesztivált is ugyanebben az arénában rendezték meg.

Eredetileg az 1985-ös Eurovíziós Dalfesztivál helyszíne, a göteborgi Scandinavium, az ugyanebben a városban található Ullevi Stadium, a linköpingi Saab Arena, az örnsköldsviki Fjällräven Center és a 2013-as helyszín, a Malmö Arena is pályázott, ahogy a fővárosi Annexet, a Hovet és a Friends Arena is. Utóbbi a dalfesztivál svéd válogatóműsorának, a Melodifestivalennek ad otthont 2013 óta. Sandviken és Gävle pedig közös pályázatot nyújtottak be: a sandvikeni Göransson Arena rendezte volna az elődöntőket és a döntőt, Gävle pedig egyéb programokat és koncerteket.

A dalfesztivál hivatalos mottója Come Together lett, azaz Jöjjünk össze, a logó pedig a pongyola pitypangot ábrázolja.

A három adásból álló műsorfolyamot élőben, HD minőségben közvetítette a Duna. Az első elődöntőt és döntőt megelőzően 20:30-tól Tatár Csilla műsorvezetésével, az Elővízió című műsorban tudhattunk meg kulisszatitkokat, érdekességeket a versenyről. A második elődöntő előtt Válogatás az Eurovíziós Dalfesztivál indulóiból címmel vetítettek felvezető műsort. A dalfesztivál magyarországi kommentátora Gundel Takács Gábor volt. A műsorfolyamot 2016. augusztus 16-án (második elődöntő), 17-én (első elődöntő) és 18-án (döntő) az M2 Petőfi ismételte meg 22:40-es kezdéssel.

2015. december 14-én jelentették be a verseny házigazdáit. A 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál győztese, Måns Zelmerlöw és a Petra Mede vezényelte le a 2016. évi dalfesztivált. Utóbbi korábban, 2013-ban volt a verseny műsorvezetője, de akkor egyedül látta el ezt a pozíciót.

A dalok közötti képeslapok az adott versenyzővel készült kisfilmek voltak, melyeket a rendező műsorsugárzó, az SVT forgatott márciustól április végig a részt vevő 42 országban. A magyar Freddie kisfilmje nemcsak az előadót, hanem Budapest legszebb részeit is bemutatta. A képeslap egyik fő helyszíne az énekes kedvenc olasz éttermének konyhája volt.

Az első elődöntő kezdetén Måns Zelmerlöw adta elő előző évi győztes dalának átdolgozását negyvennégy gyermek kíséretében, akik egy svéd tánciskolából érkeztek. A második elődöntő nyitóprodukciójaként a két műsorvezető a That’s Eurovision (magyarul: Ez az Eurovízió) című dalt adta elő. A szavazatszámlálás alatt az első elődöntőben a The Grey People (magyarul: A szürke emberek) című modern tánckoreográfia került a színpadra, amit az európai migrációs válság ihletett. A második elődöntőben a Man meets machine (magyarul: Az ember és a gép találkozása) című táncos előadást mutatták be. Mindkét produkciót Fredrik Rydman rendezte. Az első elődöntő negyedik dala, a Magyarországot képviselő Freddie által előadott Pioneer volt az Eurovíziós Dalfesztiválok történetének ezernégyszázadik dala.

Az előző évekhez hasonlóan a döntő a részt vevő országok versenyzőinek bevonulásával kezdődött. A bevonulás egy divatbemutatóhoz hasonló volt, minden versenyzőt egy modell kísért, akinek a ruhájára az adott nemzet zászlaját vetítették, miközben a svéd elektronikus zeneipar legismertebb alakjainak – a Swedish House Mafia, Avicii, Alesso és Galantis – dalait játszották. A szavazás közben Justin Timberlake adta elő Rock Your Body és a Can’t Stop the Feeling! című dalát, utóbbinak e fellépés volt a világpremierje. Ezután a műsorvezetők szórakoztatták a közönséget Love Love Peace Peace című produkciójukkal, melyben feltűnt a 2006-os Eurovíziós Dalfesztivál győztese, a Lordi illetve a 2009-es verseny nyertese, Alexander Rybak is. A szavazatok számlálása alatti szünetben Måns Zelmerlöw előadta a Fire in the Rain és a Heroes című dalát.

Érdekesség, hogy Csehország kommentátora, Libor Bouček korábban a 2015-ös Fiatal Táncosok Eurovíziójának a házigazdája volt Plzeňben.

Szavazás:

A verseny előtt a legesélyesebbnek Oroszországot, Ausztráliát, Ukrajnát, Franciaországot és Svédországot tartották, végül az ukrán versenyző tudott győzni.

A szavazás az elődöntőkben és a döntőben is azonos módon történt: mindegyik ország rendelkezett egy ötfős szakmai zsűrivel, és az ő pontjaik, valamint a nézők telefonos szavazatai alakították ki az országonkénti eredményeket. Az elődöntők eredményeit a döntő után hozták nyilvánosságra. Az első elődöntőben Észtország végzett az utolsó helyen, történetük során először, míg a második elődöntőben Svájc zárt a tabella legalján, történetük során kilencedszer, zsinórban másodjára.

A döntőben a zsűri szavazás során szinte végig Ausztrália állt az élen, de a közönségszavazatok hozzáadásával Ukrajna történetének második győzelmét aratta. Az elődöntők 2004-es bevezetése, ezáltal a résztvevők számának megemelkedése óta, illetve az új pontozási rendszer bevezetése miatt az 534 pont a legmagasabb, amivel nyerni lehetett. A győztes dal mind a zsűrinél, mind a telefonos szavazáson a második helyen végzett, de összesítésben megnyerte a versenyt. A zsűri szavazás végén Ausztrália állt az élen, míg a közönségszavazatok ismertetése alatt nyilvánvalóvá vált, hogy Ukrajna nyeri a versenyt. A telefonos szavazásnál az első helyen Oroszország végzett, akik végül a harmadik helyig jutottak. A második helyezett a zsűri szavazás és a második elődöntő győztese, Ausztrália lett. A döntőben az utolsó helyet Németország szerezte meg, akárcsak egy évvel ezelőtt.

Magyarország pontjait Tatár Csilla hirdette ki, a magyar szóvivők bejelentkezéseinek történetében először élőben, rajongók társaságában, egy kültéri helyszínről, a Március 15. térről.

Magyarország szakmai zsűrijének tagjai Rakonczai Viktor, Lotfi Begi, Wolf Kati, Frenreisz Károly és Novák Péter voltak. A magyar zsűri tizenkét pontját az elődöntőben Málta, míg a döntőben Ausztrália kapta.

A dalverseny győztese az ukrán Jama lett az 1944 című dallal lett.