A 2002-es Eurovíziós Dalfesztivál sorban a negyvenhetedik Eurovízió és egyben az első amelyet Tallinn rendez. A helyszín a tallinni Saku Suurhall Aréna volt. Ez volt az első Eurovízió, ahol Kelet-Európában rendeztek.

Kép: eurovision.tv

Résztvevők:

A 2001-ben szabálymódosítása értelmében a Négy Nagy és a 2001-ben az első tizennöt helyezet vehet részt, de az EBU huszonnégyre emeltek és így a 2001-ben lévő tizenhatodik és a tizenhetedik helyezett vagy is Izrael és Portugália vehetett részt. Portugália azonban ezt a lehetősége visszautasította és a 2001-es verseny tizennyolcadik helyezettje, Lettország vett részt és meg is nyerte.

Visszatért Ausztria, Belgium, Ciprus, Volt Jugoszláv Köztrásaság Macedónia, Finnország, Románia és Svájc, de visszalépett Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Norvégia és Portugália. Magyarország zsinorban negyedszer nem vett részt, úgymint 1999-ben, 2000-ben és 2001-ben. Luxemburg pedig zsinorban kilencszer nem vesz részt.

Másodszor vett részt a ciprusi Constantinos Christoforou, aki korábban 1996-ban is képviselte Ciprust az Eurovízión.

Verseny:

Ez volt az első olyan dal fesztivál, amely mottót használt, ez szokásossá is vált és minden évben dalversenyen használják. A 2002-es verseny mottója a Modern Tündérmese (angolul: Modern Fairy Tale) lett.

A versenyt a 2001-es győztes Tanel Padar és Dave Benton nyitotta meg a nyertes dal előadásával. A tizenkettedik dal utáni szünteben a műsorvezetők A Little Story in the Music című dalt adta elő és a dalok utáni szünetben pedig a Runo Dance Company gondoskodott a hangulatról.

A német éneksnő, Corinna May, aki ráadásul vak, amely 1999-ben megnyerte a német nemzeti dötőt, de kierült, hogy a dal nem felel az Eurovízió követelményének, mert a dal korábban jelent meg.

Spanyolország először rendezett Megasztár jellegű dalválasztó műsor, amely Operación Triunfo névre hallgat. 

A 2002-es versenyt, úgymint az előző három évi versenyt nem közvetítette a Magyar Televízió.

Szavazás:

A szavazás az 1980-as verseny módosított szabálynak megfelően történt, amely a zsűri szóvívő növekvő sorrendben pontozzák a dalokat, amely 1 pontot kap a legrosszabb dal, a maximális 12pontot pedig a legjobb dal kapja meg.

A verseny előtt Svédország, Németország és Dánia lett, de ez a három esélyes országot nagy légi csapás ért, amely svéd és német dal 8. és 21. helyen, míg dán dal pedig az utolsó helyen, azaz 24. helyen végzett.

Szavazásorán Málta és Lettország csatározta és végül Lettország nyerte meg, a I Wanna című dallal, amely Marie N. A dal koreográfia jelenete az volt, amely ruhát tépnek le a táncosok az énekesnőről. A ruhatépős jelnetet a brit Bucks Fizz együttes csinálta először 1981-ben. Málta második lett, míg a házigazda Észtország és Egyesült Királyság holtversenyben harmadik lett.