2005 Eurovision Song Contest

A 2005-ös Eurovíziós Dalfesztivál sorban az ötvenedik Eurovízió és egyben az első amelyet Ukrajna fővárosa, Kijev rendezett. A helyszín a kijevi Palace of Sports volt. Kijev másodszor majd 2017-ben fogja rendezni a versenyt.

2005 Eurovision Song Contest

Résztvevők:

Hat év kihagyás után visszatért Magyarország, amely legutóbb 1998-ban vett részt. Először vettrészt Bulgária és Moldova, ezzel harminckilencre nőtt az indultók száma. Magyarországot a NOX együttes képviselte a Forogj, világ! című dallal.

Ebben a versenyben csatlakozott volna Libanon is, de a libanoni műsorszolgáltató jelezte, hogy az izreli dal helyett reklámot rak be, így az EBU pénzbüntetést szabott a műsorszolgáltatóra és három éves kitiltást kapott a verstenyttől. A libanoni induló Aline Lahoud Quand Tout S'Enfuit című dala lett volna.

Korábbi versenyzők akadtak szépszámban, így másodjára vett részt a máltai Chiara Siracusa, aki korábban 1998-ban helyezett volt, a görög Helena Paparizou, aki meg is nyerte a 2005-ös versenyt, korábban 2001-ben vett rész és szintén másodjár vett részt az izlandi Selma Björnsdóttir, aki korábban ő hozta az Izland legjobb helyezését 1999-ben. Harmadszor képviseli Ciprust Constantinos Christoforou, aki korábban 1996-ban és 2002-ben vett részt.

Verseny:

A verseny mottója az "Ébredés" volt és műsorvezetők Marija Jefroszinyina és Pavlo Silko voltak.

Ez volt az utolsó alkalom, amely egyesével mondták a pontokat, így 2006-tól csak 8, 10 és 12 pontot mondhatnak, mert az első 7 pont automatiukan az ország neve mellé rakja.  A pontok egyesével bemondás miatt a verseny három és fél órásra nyúlt. A szavazást a fellépési sorrendben határozták meg, így először az elődöntőben kiesett ország pontozott, majd utána a döntős országok pontozhatnak. Bizony egy baki is történt az elődöntőben, ugyan is a borítékban rejtő cédulán nem a magyar zászló volt, hanem a bolgár zászló volt "HUNGARY" felirattal.

Ez volt az első ilyen fesztivál, amely az elődöntőben hangzott több dalm, mint a döntőben.

Az elődöntőt és a döntőt Magyarországon az MTV közvetítette élőben, amely a közvetítés kommentátora Demcsák Zsuzsa, Szántó Dávid és Fáber András, míg a pont bejelntő pedig Demcsák Zsuzsa volt.

 Szavazás:

A szavazás az 1980-as szabálynak megfelelően bonyolították le, amely a zsűri szóvívők növekvő sorrendben pontozhatnak, így 1 pontot kapott a legrosszabb dal és a maximális 12 pontot pedig a legjobb dal kapta meg.

A verseny előtti esélyesek Magyarország és Görögország voltak.

A görög előadó rekodot döntött, amely tízszer kapott 12 pontot, így megdöntötte az 1997-es brit előadót. A 2005-ös rekordot, már később 2009-ben a norvég Alexander Rybak és jelenleg ezt a 12 pont begyűjtéses rekordott 2012 óta a svéd Loreen tartja.

Az automatikus Négy döntős ország és a házigazda Ukrajna az utolsó öt helyen végzett. Magyarország a 97 ponttal a 12. helyen végzett, ezt a helyezést és pontot 2019-ben az elődöntőben Pápai Joci szerezte ismét.

Moldova a debütálási évében nem 12 pontot, hanem 7 pontot adott Romániának.

Lengyelország 10 pontot adott Magyarországnak, de közben a brit BBC kommentátora, Terry Wogan olyan Magyarországot illető rasszista megjegyzés hagyta el a száját, amely szerencsére, hogy botrány nem keletkezett belőle, ami a "tíz pont a cigányoknak"  mondot volt.

Görögország először nyert dalversenyt és 2002 után másodszor Málta lett a második. A győztes dal a My Number One, amelyet a görög Helena Paparizou adta elő.